26 listopada 2012

Modro kapusta

Pod tą nazwą kryje się jeden ze składników śląskiego świątecznego obiadu czyli czerwona kapusta.
Co gospodyni to inny przepis na ten dodatek  do śląskiej rolady i klusek.
Jedne panie duszą kapustę z dodatkami, inne dodają na końcu omastę i sok z cytryny lub ocet.

Opiszę Wam dzisiaj jak ja ją ugotowałam w niedzielę.

Modro kapusta.




  • główka kapusty czerwonej (średniej wielkości)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier i sok z cytryny do smaku


Poszatkuj kapustę, wsyp ją do garnka o grubym dnie, podlej niewielką ilością wody.Obierz cebulę i jabłko. Poszatkuj drobno cebule i jabłko - dodaj je do kapusty.Lekko posyp solą i pieprzem. Duś wszystko  do chwili, aż kapusta będzie miękka.
Dodaj  2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami  dopraw sokiem z cytryny i cukrem oraz solą i pieprzem jeśli trzeba.










 Kapustę możesz udekorować kawałkiem marchewki z rosołu i gałązką zieleniny.





1 komentarz: