2 marca 2016

Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach

Kurczak gotowany na parze  z ryżem brązowym i daktylami to również dietetyczne danie.


Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka posiekanego drobno tymianku
  • 1 łyżka posiekanej drobno pietruszki
  • 6 posiekanych daktyli
  • 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
  • 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente)
  • 1 zielona papryka
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowujemy marynatę do mięsa.
Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i tymianek. Mieszamy.
Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz.
Wkładamy kieszonki do marynaty. Nacieramy nią mięso ze wszystkich stron, również środek kieszonki.
Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce.
Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją w cieniutki, długie paseczki (na tarce do ogórków) przypominające makaron.
Daktyle dodajemy do ryżu, mieszamy i napychamy tym farszem kieszonki. Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa.
Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania papryki.
Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni.
Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z daktylami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz